31 de diciembre de 2008

GO! GO! GO!

No, no ho he escrit en anglès. El go és un joc de taula que a occident, aquí, s’està posant de moda. Dic aquí perquè a la Xina ja fa més de 2000 anys que juguen. Per tant, la meva intenció és explicar-vos una mica de que va i els recursos que podeu trobar a internet per jugar-hi.

Començaré explicant-vos una mica la seva història:
Sí, és una cosa que no em costa res i sempre queda bé.. Comencem per la paraula. Go vindria a dir, més o menys, “joc de taula”. No s'hi van matar gaire. El joc és molt popular a tota l’Àsia Oriental, Japó, Corea i sobretot la Xina, d’on és originari. La llegenda ens diu que va ser inventat per un conseller de l’emperador Yao, per desenvolupar la capacitat mental del seu fill que era una mica retardat. Això no vol dir que per jugar al go s’hagi de ser professor de la UAB. Total, que arran d’això va començar a jugar-hi tota la Xina i després mitja Àsia. Si el conseller del Yao ho hagués sapigut, segur que hagués demanat els drets d’autor.

Però el go de que va?
El tauler oficial del go té aquest aspecte:

És un tauler amb una xarxa de 19 línies horitzontals i verticals. Però hi ha altres models per a principiants o per a persones que no tinguin tot el dia per fer una partida, que estan formats per xarxes de 13x13 o 9x9.


Al principi de la partida no hi ha cap peça al tauler, i comencen jugant les negres. Una jugada és posar una fitxa en una intersecció buida. L’objectiu bàsic del joc, com tots els jocs, és guanyar. I per guanyar es necessiten punts. Hi ha diferentes variants de com s’aconsegueixen els punts, però la més famosa és la puntuació japonesa. Aquesta ens diu que tenim un punt per cada peça capturada a l’enemic i per a cada intersecció buida al nostre territori. No us espanteu, ara us ho explico.


Que hem de fer per a capturar peces a l’enemic? Per capturar una o més peces a l’enemic, hem d’envoltar-li amb les nostres. Una o més peces es consideren envoltades si dins del territori envoltat no queda cap intersecció buida. Llavors les peces enemigues que estan dins el territori queden eliminades del joc i capturades per l’enemic. Veiem uns expemples:

Aquí veiem com les negres han capturat la blanca. Aquesta ha de ser retirada del tauler. En canvi, en el següent exemple, les negres encara no han estat envoltades perquè tenen una intersecció buida al seu territori.

Aquest últim exemple també ens pot servir per explicar una regla molt important en el go. No està permés el suïcidi. És a dir, en aquest exemple que hem vist, les negres no podrien jugar amb una peça al centre, ja que significaria la mort per a totes al quedar envoltades. Però sí que podrien fer-ho les blanques!! Ja que, tot i que la peça blanca estaria envoltada per negres i també seria suicidar-se, el suïcidi està permés si al posar la peça mates peces de l’enemic. De manera que s’eliminarien les negres però no la blanca que posaríem al centre.

Per tant, ja podem veure que serà important en aquest joc mantenir totes les peces lligades perquè sigui més difícil envoltar-les. Hem d’evitar a tota costa que ens envoltin i hem d’intentar fer-ho nosaltres, ja sigui a petita escala o envoltant grans quantitats de peces. Però com he dit abans a la puntuació, el joc no només puntua per eliminar peces enemigues sinó també per fer territoris dins el tauler amb espais a l’interiror buits. És a dir, marcar la nostra influència perquè l’enemic tingui pocs llocs on tirar.


Però això com es fa? Com puc crear territoris sense que m’envoltin i em capturin les peces? Sembla impossible. Però hi ha algunes tàctiques per fer-ho, jo us explicaré una. En el joc, a aquestes formacions se’ls hi diu ulls. Imaginem que tenim la posició de peces de l’últim exemple. És evident que a la següent jugada les blanques ens eliminaran totes les peces. Imaginem que en comptes de tenir un espai buit en tinguéssim dos:

Les negres no podrien jugar a dins perquè acabarien com a la posició anterior, no molt bona. En canvi, les blanques si que ho podrien fer.

Llavors veiem que si les blanques juguen a l’espai que falta, eliminen totes les negres. I si juguen les negres, eliminen la blanca del centre però tornen a estar a la posició fatal, un espai buit. Llavors és fàcil veure que per molt gran que sigui l’espai del centre, sempre es pot omplir i acabar amb les peces negres. Però la posició defensiva inexpugnable consisteix en:

Les persones que hagin estat una mica atentes veuran perquè és inexpugnable. Si no, ja ho explico. Evidentment les negres no omplen cap dels dos forats ja que.. I les blanques ara ja no poden jugar a cap dels dos forats!! Ja que seria suïcidar-se sense matar les negres, ja que aquestes disposen d’un altre espai que fa que no quedin envoltades. És a dir, el secret estava en tenir dins el ull diferents espais buits separats.


Com podeu veure aquest joc dona per molt.. Us havia promés algun recurs per internet i aquí el teniu:


http://www.gokgs.com/ En aquesta pàgina us podreu baixar un programa per jugar al go amb gent d’internet, o amb algú des de casa. Però no contra l’ordinador, massa difícil per ells de moment, masses variables..

3 Celuloides han comentado:

Icarus dijo...

creo que era el juego al que jugaba el protagonista de "pi"

Ruro dijo...

Para cuando el KGB T_______T


PD: Muy currada la entrada, si señor XD

Carles dijo...

prometo que la pròxima entrada serà: KGB i altres programes xorras